lørdag 16. juni 2012

Uttistuggu´n


Sommertråkk 17 juni. Utisstuggu´nDet er et ord som det slår meg at jeg bruker mye rundt Irma og det er FANTASTISK !! Jeg syns hele dama er fantastisk.... den hun er og det hun gjør. Jeg er stum av beundring ...og det vet vi alle, at det er sjelden......


 Første gangen jeg møtte henne kom hun leende inn på kjøkkenet på Øfsti Søndre mens hun kvitrende fortalte hva forsinkelsen skyldes.  Hun hadde nemlig dratt ut noen kviger som satt fast i gjerdet. Så lo hun igjen mens hun plukket noen grannåler ut av håret.
Irma oser friskhet, natur, engasjement og kjærlighet for gården sin.


Hun lever i en for moderne verden, samtidig som hun ikke burde ha levd før. Får man skal ikke gå mange år tilbake i tid før man ville ha hevet på øyenbrynene over ei singel kvinne som storbonde på den flere hundre år gamle familiegården.

Irma lever i en for moderne verden, hun bruker ikke teknologien som å sitte bak data, tv eller gjør moderne ting som moderne single damer gjør. Jeg har ikke spurt, men jeg er helt sikker på at hun betaler regningene personlig i banken og korresponderer med Tine melk gjennom posten.
Jeg ser ikke for meg at hun mailer eller går på kino.


Dere aner ikke hvor mange store hus og låver som befinner seg på gården. Hun har kyr, høner, påfugl og jeg vet ikke hva. Hun må selv male, gå i fjøset, flytte dyr, redde dem ut av krattskogen, sette opp gjerder og Gud vet hva.
"Kan du aldri ha en dårlig dag Irma ?" spurte jeg litt vanntro. "Kan du aldri føle at du ikke har ork eller lyst til stå opp til arbeid hele dagen... være bonde 24- 7 ? "Vantro var det jeg trodde JEG var, men Irima ser på meg med øyner store av vantro. HAAAAAHAAAA hva skal jeg være lei av, hvorfor skulle jeg ha lite energi ? Jeg gjør jo det jeg elsker, det er dette som gir meg energi, som gir livet mitt mening !"


" Jammen, jammen du legger deg ca kl 22 og står opp kl 06... ser du ikke frustrerte fruer, bing bang theory, er på fb, leser blogger ?" Igjen ler hun den smittende latteren sin." HAHA jeg vet ikke hva du snakker om, dette er livet mitt !"


Jeg tenker på hvor forskjellig livet vårt er, jeg som er tv slave og ikke kunne ha levd uten tv, mac´n, ipad´n og iphon´n min. Og igjen tar jeg meg selv å mumle FANTASTISK... hva skal man si rundt kvinner som Irma ?


Irma overtok gården etter sine foreldre. Den har vært i familien i flere hundre år. Og det er utrolig mye kunskap Irima har til alt !! Hun vet hva ting ble bruk til, hva man kalte forskjellige ting... hun er en vandrende gårdsleksikon om familiens gård, tradisjoner og mennesker før i tiden. I tillegg til å være storbonde leier hun ut den vakreste brudeleiligheten jeg har sett, med de vakreste gamle tingene. Her kan du leie den gamle delen av gården, her hadde man skole for over 100 år siden også. Om du ikke er brud kan man leie rom til laksefiske.


Uansett hvor travel Irima har det, har hun tid til å stoppe opp å lukte på blomstrende.  ( hihi.... fikk lyst å skrive den klisjene, den passer nemelig om henne)


Hun har t.o.m laget seg en privat gårdsmuseum. På stabburet har hun samlet gamle redskaper, skap, bord og familie historie. Hun fekter og ler mens hun forteller den ene gårdshistorier etter den andre...Her har hun tatt vare på et utvalg linskjorter som er dyrket, sydd og laget på gården. "Tenk det da Irina... tenke at de gjorde det...kjenn på kvaliteten " Jeg kjenner mens jeg atter en gang tar meg i å si, fantastisk. Irma tror vel ikke at jeg kan si andre ord en fantastisk, mens hun selv er fyllt med historie og ord.


Mens jeg svirrer rundt omkring og tar bilder klapper hun meg plutselig på skuldrene. " Hører du Irina, hører du kvigene som rauter ?" Ja, når hun nevnte det, så hører jeg noen mømø lyder et stykke unna.  " Må du ikke dra hjem nå Irina ? " øøhh unnskyld ? " " Joo du skjønne jeg må ut å flytt kvigene over på ett nytt jorde, så jeg må vel spring snart..!


"Alene ?" Hun ler  når hun svarer "Haha klart det, ser du andre...." Jeg følte meg litt dum da jeg faktisk snudde mer rundt for å se
Jeg er vant til å jobbe ... da mener jeg å jobbe. Stefaren min lot ingen slippe unna. Mann, dame, barn og mus måtte alle ut for å flytte dyr... uansett hvilken jobb som skulle gjøres sørget han for at familien stilte mannesterk opp. Jeg trodde det var slik, at man alltid måtte være fem for å utføre gårdsjobber. Og skulle man drive en gård så var det obligatorisk at man hadde gratis arbeidkraft i form av kone/mann og barn og seg selv selfølgelig.


Ser- du- andre- her- setningen til Ima avkreftet det hele.... hun gjør alt, absolutt alt... jeg vet ikke hva den dame ikke kan.... Fantastisk mumler jeg mens jeg tenker at jeg sikkert  kan få til alt jeg vil jeg også... at DM mannen ikke trenger å borre inn skruer for meg eller løfte tunge ting...  når lille store Irma kan, så jeg kan sikkert jeg også !( Hun er slank og spe)

"Tjaaa, det var disse kvigene mine, jeg lurer på om jeg burde grave opp hønsenetting for å grave den lenger ned slik at ikke reven kommer å tar flere høner.... hmmm.... så må jeg sette opp en ny garde for den gamle er ikke bra nok, tror faktisk jeg vinner å male litt på garasjen min....


Jeg har ALDRI i mitt liv møtt noen som er så travel som Irima, men som ikke er travel i det hele tatt ! Hun ramser opp gjøremål og gjør dem like naturlig som hun puster. Ikke stresser hun rundt som mange av oss. Hun har så mye å gjøre, men allikevel virker det som hun har all verdens tid til å gjøre dem.

"Du, vi snakkes, æ må bare spring å flytt kvigene". Hun løper lett over gresset, Håret bølgende nedover skuldrene og det slår meg hvor fantastisk pen hun er... som en hulder... naturlig, positiv og leende " Halvveis over jordet snur hun seg

"Irina, jeg har virkelig aldri tenkt på at jeg kunne hatt et annet liv, jeg har det PERFEKT !! Så ler hun Irmalatteren sin............


Og huldra Irima tar vel imot deg på Uttistugg´n. Der den gamle sykkelen med orginalfarge venter på deg. " Den heter racerbil blå... for før i tiden hadde racerbiler denne farge" fikk jeg også fortalt, hvor jeg påfølgende mumlet fantastisk.....

VELKOMMEN


Husk vi har åpent i dag kl 12- 15 :) VElkommen til låven !

1 kommentar:

Trädgårds/Hage-intresserad sa...

En helt fantastisk underbar historie du forteller her!

Ha en fantastisk helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

online