mandag 21. april 2008

Loppisfolk og loppisfunn .

Jeg har tenk :) Virker som jeg gjør det veldig lite.....men fakta er at jeg tenker for mye :) men denne gangen har jeg fundret over loppisfolk.
Det finnes flere typer loppisfolk. Jeg har delt dem opp i kategorier. Om det er ett hirarki, at noen er bedre enn andre ?
Helt idelt og demokratisk må jeg si nei. Men personlig mener jeg kanskje noe annet.

Type 1. "Afrikanere"våre nye landsmenn med mørkere hudfarger. Det er ett eget studie i seg selv å se på de. De stapper klær i søppelposer. Det tyter ut av posene. For her gjelder det å få mest valuta for pengene. Av og til lurer de til å med å seg, å snike ut en pose uten å betale for den. Her er det alle slags kær og sko som stappes oppi...kvantitet framfor kvalitet er deres moto.
På ting og tang bordene er det samme tankegang. Særlig liker de servise og andre bokklubbgaver som var veldig populært på 90 tallet.
Jeg frykter med andre ord ikke deres konkuranse.
Jeg må ærlig talt innrømme at jeg ikke helt tenker posetive tanker om dem bestandig.Ikke når de prøver å prute på posesalg til 20 kr..og i tillegg tar flere poser uten å betale.
Ei dame snakket kjempehøgt i mobiltelefonen sin. Hørtes ut som hun kjeftet på en...samtidlig prutet hun på ett sjokoladekake stykke og prøvde å få med ett glass saft på kjøpet. Beklager...jeg er ikke rasist men dette blir for smårlig for meg.

Type 2 :Polakkerne og andre østeuroperer:Dette er folk som jobber her. Mye menn som kjøper stengodskopper med blåe tullipaner fra 80 årene, kaffekanner og bokser. Håndklær og diverse tekstiler som laken.
Ikke noe konkuranse her heller med andre ord.
De kjøper varme vinterklær som ullgensere, sokker og månestøvler. De risiker ikke å få neglebitt for hendene er deres viktigeste redskap...de lever av å banke og hammre. Familien deres avhenger av hendene deres. Med andre ord er hendernene deres viktigeste redskap.Viktigere enn kirugens hender. Deres kjøp er livnødvendig og hever livskvlitetene deres.
Type 3 : Brukttypene. Disse forstår jeg meg ikke helt på. De handler masse klær, men de er ikke retrofolk....De handler ikke for at det er inn...de handler mer for at de ikke har noe smak. Klærne er helt tragisk...utvasket cubusklær stappes oppi posene. Tingene de kjøper er femarmede kobberlysestaker med grønne lysmansjeter.
De føler at de har gjordt ett varp.
Jeg vet av noen slike folk og de er ikke sosialklienter. Det er folk med normal inntekt.
Det er derfor jeg ikke skjønner meg på dem
Hva for de av dette ?

Ikke konkuranse her med andre ord...he heType fire : Retrorypene De er de supertrendy jentene med riktig frisyrer. Gjerne er de stuntenter for bli frisør, lærer, sosionom eller barnevernspedagog. Her er det vintagesklær som er på topp. Slike skinnfrakker med brede belter som mødrene deres brukte "Herregud ! Tenk at muttern var så tynn....tynnere en meg. Og så brukte hun slike røde platåsko. Denne er bare så kuuull. Nei vi må ikke disje klær det kan bli sikkerlig retro igjen !"
De går ettter de lampene jeg viser på bilde nr to. Etter retroaskebegrer der du trykker ned en stang og allt går i ett mørkt hull.Ertter arikadame figurer og bilder. Fargerike gardiner med psykedeliske farger( Som gir dem en unnskyldning til å vanke på den lokale økocafen hele tiden. Ikke konkuranse der her...kanskje på enkeltet ting som de lampene :)Type fem :Gjenbruk er kuult folkene. Her er de ferdigeutannende retrotypene. De har funnet seg retroradikale typer fått barn og stiftet bo. Kjøper allt til huset, de er kjempeflinke og har teft og selvsikker smak. Her kjøper de klær, leker og divers. Går på Cafe etterpå å drikker caffel latte og spiser økologisk gulerotkake.
Vi har ikke helt samme smak på allt men konkuransen øker.
Type seks. Loppissyke. De som går på ALLE loppemarkeder. Det er ikke så viktig at det er bra. Men de bare må eller så svetter de, får skjelvinger ol. De kommer ofte en time før. De har huset , bua og garasjen full av loppisposer som ikke er pakket ut. Her er jakten viktigere enn viltet. De er absolutt konkuranse for oss....
Etter år med jakt har de fått ett skarpsyn på hva andre kan tenke seg !! De snapper det rett foran deg. Hvis de merker att du bare så vidt har sett på noe, tar de det. De lukter blod....Her er thrillen at de kjøpte noe du ville ha..!! Livsfarlige !!!


Type syv :De interiør intresserte. Her er vanlige jenter i sine beste år, små barn som liker å lese interiørblad og få inspirasjon. De så noe kult med en ramme og no jakter de på akkurat den rammen. Mange er også kreative og ser på dette som en hobby. Av og til for de med seg barn og mann og de snakker høgtlytt om hva de skal gjøre med den senga. male den hvitt. For hvitt og shabby Chic er veldig inn i tiden....så da må de satse på det.Masse konkuranse !!


Type åtte : Bloggdamer : Her er damer som vet hva de vil...Tror de. De vet ikke helt hva som menes med pressglass og hvordan det ble lagd. Eller att figgjo, stavangerflint og hva det menes med stempler i forskjellige farger betyr. Men det blir bra når det har blitt satt inni ett hvitt skap. For det har de sett i en svensk blogg. Det blir bare så fint!!....de kan ikke vente på å bloggifisere det Og vise det fram slik at de for skryt !!
Sølvskjer i norgesglass, knapper ...what ever!! fint blir det uansett bare det er hvitt, lyseblått og delikate farger rundt ;) Kanskje en madonna i nærheten og masse lys
Absolutt konkuranse herType ni : Oppkjøpere og andre bedrevitere. Her er det folk som vet at hvis det er noe som er munnblåst, så skal du få en litt grønnaktig ring på bunnen slik jeg viser på bilde fire. Det er enn håndblåst mugge...altså ikke masseprodusert og ett lite varp. De vet at blått stempel er fra det og det årstallet og att bra pressglass vises på....
De kommer gjerne en time før og er på hils med de loppisgale. De treffes så ofte. Bedreviterne elsker å proklamere hva de vet om allt..... Men oppkjøpere spiller dum for å få ting billigere ;)
Type ti ; Vanlige folk. Er de som ikke vet om alle disse kategoriene for de er veldig sjelden på loppis. De kjørte forbi ett skilt og fikk ett lite infall om å svippe innom mens potetene kokte.
Jeg håper ikke at jeg har fornærmet noen med dette innlegget. Dette er mine tanker om loppis. kanskje litt ironiske av og til. Og jeg må bare si at jeg har vel svippet borti alle kategoriene selv. De som er fysisk mulig i allefall.
Dette er mine loppisfunn det var en pose med tekstiler også. Skapene har mine loppisgale barn kjøpt : For allt dette betalte jeg ca 80 kr.
masse skal jeg gjøre noe med ...følg med for eks skal speilet bli nytt !! men IKKE med maling.!!
Ha en fin kveld bloggvenner og andre skap bloggere ;)


22 kommentarer:

Anonym sa...

Dette var artig lesing,tror jeg må ta en tur på et loppemarked:)(har aldri vært). Ser for meg at folk drar varer ut av hendene på hverandre osv.Ha en flott uke. Anita

christinasinteriør sa...

Hei! Voldsomt med lopper her no alex! Sikkert artig med loppemarked. Har aldri vært..Jeg er en av de som legger igjen ting der jeg!! Hi hi!!
Ha ei fin uke videre!

tinemor sa...

Ja, du får sagt det!!!
Det er rart dette livet. Det blir liksom litt sånn steriotyper/grupper i forskjellige lag....
Og jeg er enig i dine framstillinger.
Har ei venninne som passer veldig på type fire....
Noen bekjente som passer veldig på type seks, - er på alt av auksjoner og loppis OG HANDLER. Skjønner ikke hvor de gjør av alt. Har vært innom dem en tur og der er det fult, og det var mange, mange år siden, men de er fortsatt like ivrig. Type ni ligner noe på min mor og ste-far. De elsker auksjoner og markeder, -han fra Danmark vet du.. Og de har faktisk en del peiling, men viser det selvfølgelig ikke. Å meg selv.... Vet sannelig ikke. Litt av mange tror jeg. Er ikke så mye på slikt, men elsker det.
Spennende og følge med videre på hvilke tilbakemeldinger du får.... :-)

christinasinteriør sa...

Hi hi hi..Artig du! Vi skulle møttes..

Evami sa...

Er det sånn det er å være på lollemarked så er jeg type nr 10... Har aldri satt mine bein på et,men det frister nå,for å se om "sterio-typene" stemmer.... jeg er mer den som skipper mine ting til et loppemarked jeg:) Men neste helg skal vi til Åre og da er det brukt og antik marked,og da,da skal jeg sjekke ut om jeg er type 10.Gleder meg til det:)

Uansett så har du fått utrolig mye for pengene:) Og de grå skålene...De var lekre:)

Kan være at du får kaffe besøk iløpet av de nærmeste dagene.... Si fra hvis du ikke jobber fra morra`n av noen dager da:)

Klem Eva

Mita`s hjørne sa...

Heisann...
Er det ikke morro å iakta mennesker på loppemarked da, halve morroa det...
Ikke mange loppemarkedene jeg har vært innom, men de som stapper - ukritisk - ned i sorte søppelsekker, de finnes, ble så fasinert av den stappinga deres jeg - hva skal de med alt...

Ha en koselig kveld og uke...

LISBETH---<-@ sa...

Så hyggelig kommentar hos meg, og helt klart du er hjertelig velkommen til å danse med,ta med deg et melkespann da! hehe.
Calou er merket på kloggen, ligger link på siden min til hvor den fåes kjøpt. Nydelig på foten forøvrig. Ha en flott dag. Kommer snart tilbake , her inne var det mye artig å se og lese.
Varme klemmer

Magny sa...

du finner ord for det, du!Jeg har faktisk innredet mitt sommerhus men GJENBRUK! sommerhuset er nytt, min far (en snill pensjonist)rivd ned et falleferdig hus og bygge det identisk opp att! nettopp ferdig! Er blitt min store glede,- men det er på en øy i Sunnhordland, så jeg kommer ikke dit så ofte som eg ønsker. Men du , eg skal slå opp det bildet , så du får ta en titt på hylla. Den var i det gamle huset som ble revet. Magny:O)

Making it lovely (SP) sa...

Vilken fin blogg du har, mycket intressant!

Kram från Singapore

containergirl sa...

Du er utrolig flink til å observere mennesker du og alle disse typene har jeg i butikken min...
Hadde en delegasjon fra Asia idag, hihi godt å få renska butikken innimellom og;)

Likte godt den sukkerskåla med gullstett ;)Nydelig,men de Ikea greiene kunne du kommet og henta fra skapene nede i kjelleren her...De grå med prikkene på;)

Container bloggen er fyllt opp med dagens fangst ;)

Gjeeesp og nå er det dugnad, og kjøring av gutter og lekselesing;)
snakkes!

LoneK sa...

Hehe artig lesing.
Den hvite bølgen farer jo fortsatt over landet, da trolig godt spredd i blogglandia....

Ha en fortsatt fin uke!

Magny sa...

hyllen er lagt ut, så ta en titt,du.

Jeanette sa...

Jeg er selv ivrig på loppemarked og kjenner adrenalinet pumpe bare jeg ser annonsen i avisa. Drømmen om å finne det unike. Jeg må innrømme at jeg vet hva jeg er ute etter og hva jeg vil ha, men loppenarked handler ikke bare om det. Det handler om mangfold, frivillig arbeid, innsamling og veldedighet. Alle kjøpere er like viktig
for arrangøren, selv om de pruter.
Det vil alltid finnes frekke folk, uavhengig nasjonalitet.
Selv om du ikke mener å være rasistisk, synes jeg du er fordømmende.
La folk være individer i stedet for å sette dem i bås.

Anonym sa...

Heisann!!!!

Sitter og leser det siste innlegget her,og RASISTISK er vel det siste Alex er.Hun er en sjenerøs og raus dame,som ikke eier et rasistisk bein i kroppen.

Men humor og ironi er en stor del av den dama:)

Alex sa...

Heia Jeanette :=)

Beklager at du føler det slik- men jeg er absulutt ingen fordømmende persom. Har jeg vært det har jeg ikke skrevet med selvironi. Jeg skjønner at alle ikke tar ironi men det er som anonym sa en stor del av livet mitt. Også humoren som vikke har til felles- Selv om vi er induvilist vil vi beklagervis komme under sterotyper. har du sett boretslaget feks. Du lar meg jo ikke være fritttalende i min egen blogg. Du sier jeg er fordømmende og setter meg derfor i bås. Du kan egentelig si at jeg er, loppisgal,blogggal,colombianer ,fordømmende, rasistisk.ironisk og småfeit.....og vet du det er greit :)

Prøvde bare å være morsom jeg....og 13 andre likte det så...
De kjenner meg vel besdre for har du vært en fast leser vil du også skjonnt at jeg er ironisk, noe jeg skrev ;)
Ironi betyr at du mener det motsatte enn hva du sier her skriver ;)

Takk for at du tok deg tid til å skrive ;)

Ha en fin uke !!! ( Ikke ironisk ment he he )

Vennlig hilsen Alex

Anonym sa...

Hvem avgjør hva som er god smak? Hva som er verdifullt? Originalt?
Verdt å samle på? Synes nesten du avslører mere om deg selv enn om de andre loppisfolkene her, jeg.

Alex sa...

Sånn at dere som mener jeg er fordømmende så kan vi jo si at det er 11 kategorier !!

De fordømmende , de som tror de har god smak, ser ned på ande ;)

og vil dere putte meg der så gjør det men jeg mener fremdeles at jeg er litt av alle ;)

Jeanette sa...

Hei igjen :)
Det var ikke meningen å fortelle deg hva du skal si i din egen blogg, det er selvfølgelig helt opp til deg.
Men jeg kan jo ha en mening om det :)

Jeg ser at du mente det humoristisk, men som du sier så har vi kanskje ikke samme sans for humor.
Men i utgangspunktet er det jo ikke bare folk som kjenner deg godt som er innom bloggen din. For min del var dette første gang, og jeg ser ikke ironien i feks. type1

Var absolutt ikke meningen å sett i gang en diskusjon her, var bare litt uenig i din beskrivelse.

Burde sikkert satt et smileansikt bak første melding.

Jeanette Ü

Min verden sa...

hehe :-) Folk er spennende. Avsender og mottaker tar sakene forskjellig og det er spennende og veldig interessant. Jeg skjønner ikke at du får handlet noe jeg Alex. Skulle nesten tro at du tok en gammel, sliten Arne Jacobsen stol og bare satt og kulan litt på sidelinjen. :-)Ja, ja - jeg er ikke sikker på at jeg tilhører noen av slagene. Jeg er ikke veldig hissig på loppemarked. Synes det lukter grusomt og huset og låven er full av gammel skitt som må foredles før jeg begynner å handle nye, gamle ting. Hanne

Tina sa...

Hei,
jeg syns det er fint at du deler så mye i bloggen din og mange fine ting til inspirasjon, men jeg ble skikkelig skuffet over å lese denne posten - syns den var mer ondskapsfull enn ironisk. Det gjelder ikke selve stereotypene, men at du f eks bruker ordet sosialklienter på den belastende måten... Jeg støtter ytringsfriheten, men noen ganger må man kanskje forsikre seg om at det man skriver kommer ut på samme måte som man tenker! Det skrevne ord er sterkt... og du vet heller ikke hvem som leser bloggen så lenge den ligger åpent.

Håper tilbakemeldingene fra lesere kan være litt til ettertanke, på samme måte som du sikkert mente posten.

Helene sa...

Jeg synes også at dette innlegget er helt på kanten. Jeg synes i tillegg at du må tåle at alle ikke er enig med deg om at dette var et festlig innlegg, uten å ta en slik "jeg-må-få-lov-å-skrive-hva-jeg-vil-i-min-egen-blogg"- tone. Når du skriver blogg, så må du tåle at folk kommer med sine meninger! Hilsen Helene

Rosa sa...

En herlig betraktning - litt satt på spissen :) Jeg humret meg gjennom det, og nikket gjenkjennende til mange av typene, selv om jeg ikke er så ofte på loppis. Godt skrevet, alex!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

online