mandag 21. juni 2010

Når det kommer fra meg................da bør dere lytte :)


Alle mine kjære blogglesere vet at jeg IKKE er noe friluft menneske (dessverre) Jeg vil heller sitte på en stilig cafe med en cafe latte og lese ett interiørbla.( Ja ja æ veit det itj e bra...men som min unnskyldning, æ røke, drikk og går itj på byen )
Og alle jenter og gutter har laster.


Men jeg vil gjerne fortelle deg om Hegra festing...som ligger..øhh i Hegra ca 10 min fra Stjørdal på E 14 mot Østersund, Sverige.
Hegra festing har en spennende historie som både barn og unge syns er interessant.Hegra Festning
ble opprinnelig bygd som ledd i forsvaret mot Sverige etter unionsoppløsningen i 1905 under navnet Ingstadkleiven fort. Anlegget ble påbegynt i 1908 og var ferdigstilt i 1910. Festningen skulle hindre at et eventuelt svensk angrep skulle dele landet i to. Festningen ble stilt i bero i 1926, men betydelige mengder utstyr lå fremdeles lagret der.

Under kampene i 1940 klarte en norsk styrke på 250 mann og 1 kvinne under kommando av major Hans Reidar Holtermann å bemanne den forlengst nedlagte festningen. De holdt stand mot tyske angrep i 26 dager helt til 5. mai. Da var Sør-Norge offisielt oppgitt. Innsatsen på Hegra imponerte også tyskerne og kampene i Hegra fikk en moralsk betydning som langt oversteg den egentlige militære.

Har dere lyst å lære mer om Hegra festning og se nydelige bilder derfra kan dere gå inn HER


ME LIKE Hegra festning. Jeg er førstemann til å finne joggeskoene WEEEE .....(mine venner flirer sæ ihjæl akkurat no..tenke æ ) når ferden går mot festningen. Ungene og jeg koser oss der. Gå på oppdagelsesferd, ta inn følelsen over de tapr mennen og den heltmodige kvinne. Det er helt fantastisk å gå inn i de mørke hulene. Tenke på at de sov der, der jobber de....hulene er iskalde på en fin sommerdag...tenk dere i april. Der finnes noen enorme peiser der, men de varmet neppe opp.
Jeg ser for meg at de syke og svake nesten satt inni peisen for å varmen.
Alt de spiste var havregryns grøt. I 26 dager !!


Man føler at man ikke er alene der. Som noen hvisker deg i øret...vi hadde det slik...kan du tenk deg det...
I de mørke hulene har tiden stått stille, men for ditt indre øye ser du alle soldatene...det er en plass spekket med spøkelser !!
ME LIKE A LOTSom festninger flest er det mange passasjer...trange små veier, små og store huler. Ungene springer over alt...og det gjør jeg også.
For tross alt er det litt skummelt...og midt i, er det en stor kanon. ( Fikk ikke tatt bilder, fordi det var mange barn der, og dere kjenner min skrekk for barn på min blogg )


Det finnes et museum og kafeteria på parkeringsplassen. Nå vet jeg ikke om jeg får kjeft...for jeg er ikke sikker når det er åpent. Tror det kun er åpent i helgen. Noen som vet ??
Iallfall har jeg spist nydelig rømmegrøt der en søndag.

Parkeringsplassen er nydelig...ja en parkeringsplass. Og veien som fører fra den til festning..så fin....
Men jeg syns den er idyllisk med flotte trær rund. Det er en stor grill der som du kan ha med kull til å grille på fine dager.
Bord og benker som står på hyggelige plasser.
Du kan også ta med deg engangs grill å grille på festningen !! Anbefales !!Demolitionmanne speider etter noe eller noen....kanskje etter en dame som ikke handler på finn.no ( ha ha..den syns æ va morsom sjøl, men så har æ rar humor )Sønnen og datteren min (hun i lilla) så fornøyd over å være på mammas blogg :)
Men det er ok så lenge jeg ikke viser ansikt.
Så kjære leserne mine. Bor du i Trøndelag eller andre deler av landet. Kanskje besøker dere Trøndelag ??
Ja da anbefaler jeg en oppdagelsetur til Hegra festning....

...og du...ja du....som drar på "Harrytur" til Sverige. Ta dere tid til å stoppe her. Da kan dere tross alt si at dere var på kulturtur.....

Ha en fortreffelig flott kveld og uke.

Trønderklem fra ALL of Irina

3 kommentarer:

Lille Persille sa...

Takk for tipset! Innimellom drar vi til Åre for å kjøre ski, men å tror jeg det må bli en harrytur snart innom Festningen:)

Ha en fin uke Irina!

Ps! Jeg har en giveaway gående hos meg til torsdag, du er hjertelig velkommen innom:)

Pauline sa...

Så artig å se det du skriver om Hegra festning!
Der var jeg fast ei helg i mai hvert år som jentunge, min far var ivrig skytter i DFS, og da måtte vi ha med 'Festningsstevnet'. Tro om det finnes også idag??
Husker at jeg også syntes det var litt skummelt og litt spennende å løpe rundt der oppe! :-)

Anne sa...

Ferie??? trøstes min, ennå noen uker igjen på jobb gitt!! :-( og det samme kan det være når en ser og kjenner været!!

Du er jo ut på tur jo, og faktisk er jeg ganske så overbevist om at du hadde blitt et turmenneske du også bare du hadde fått smaken på det!! lurt deg trill rundt, slik at du hadde ønsket deg ut til slutt. Mye inspirasjon å finne der ute sjø, også til halvsprø interiørideer... he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

online