fredag 11. september 2009

No more....

..........................Coca Cola....


I dag blir det ett veldig personlig innlegg, nesten privat. Men jeg føler det er rett å poste det . Mange har sendt meg mail, og lurt på om jeg har vært til legen.

Og det har jeg, opp til flere ganger, men nå har jeg fått en diagnose.
Jeg har skrevet at jeg har vært svimmel og kvalm, jeg har ligget med tryne flere ganger enn det er nødvendig.
Jeg har fått masse sår og blåmerker etter det. Og formen har vært ELENDIG !! Jeg har virkelig ikke hatt energi til NOE.

Jeg var til legen på onsdag. Jeg må si at jeg følte meg som en gammel kjærring. Jeg hadde blodtrykk på 160 over 100. Og en hvilepuls på 100.
Fikk beskjed om å komme fastende.
Da målte de blodsukkeret til 8, fastende. Og etter fæle glukosebelastningen var den 16, 1.

Så da var diagnosen klar. Diabetes 2. Ja ja...enda ett forbund å melde seg inn :) Ha ha.

Jeg er absolutt ikke lei meg eller fortvilet. Jeg hadde egentlig bare ventet på noe..og diabetes er vel ok , så lenge man behandler det.
En fin sjanse til å endelig forandre livstil.

Jeg hadde svangerskapsdiabetes, da jeg var gravid med minstemann. Den var ukontrollerbar. Jeg begynte med 28 enheter, og gikk opp til 68 enheter med insulin på løpet av to uker.
Enden på visa ble at minstemann ble født 6 uker før tiden og veide 4500 kg.

Legene advarte meg med at jeg hadde 85 % sjanse til å få det.
En av bivirkningene til medisinene jeg bruker, er diabetes.
Og så , dessverre må jeg innrømme at min livstil ikke har vært den beste. Jeg spiser ett stort måltid om dagen, og det er middag.
Jeg drikker Pepsi max , og dessverre Cola.

Jeg spiser ikke så mye søtsaker, men jeg er glad i kaker...ikke at jeg spiser det hver dag. Men jeg spiser det på bursdager og på cafe.

Jeg ser egentlig på dette som en sjanse til å forandre på livstilen min. Jeg skal spise 6 ganger daglig, små porsjoner. Kutte ut brus, godteri og kaker.

Jepp folkens...snart er jeg meg selv igjen. Slank men med former...jeg er dessverre ikke tynn.

Men dette er en ny livstil. Nå er det sjerpings, og ut å gå.
Og vet dere jeg er glad de fant ut av det og at jeg nå har kniven på strupen. FLOTT !!

Jeg håper på tips fra personer som selv har det, eller av andre som vet noe om det. Jeg trenger det. Jeg skal antakelig på sykehuset i neste uke.
Jeg lurer på feks på gode brødoppskrifter ol.

Ha en kjempefin helg.

Klem irina

52 kommentarer:

Ellemeller sa...

Eg har ikkje diabetes, men eg har streng diett å følge. Det blir ein vane:)
Det er fint at du klarer å sjå fordelane med det, då har du gått mange skritt allereie, og det i riktig retning:)
Lykke til med forskinga framover, håper du finn ut av kroppen fort, slik at du kan bruke energien på å endre "dårlege" rutiner og å bli kvitt uvanar.

Anita

Fru Fjeldhammer sa...

Uff da, men dette fikser du....
klem

Violetta sa...

Ja,ja det kunne vært så mye verre Irina, og når du selv ser på det som en utfordring, kan det bare gå rette vegen! :) Glad du gikk til legen og fikk en ordentlig sjekk. Å leve i uvisshet er det aller verste. Om ingen har gode oppskrifter og tips (jeg har heller ikke) så er sikkert du i stand til å utforme din egen kokebok, til glede for mange i samme situasjon. Kanskje du snart er på bestselgerlista! :) God helg og klem fra meg

Laila -Karin sa...

Hei vennen
Det er jo bra at du nå for det under kontroll.
Min melomste sønn har diabetes , ustabil spising og hurtig spising når han var ute å kjørte gjorde ikke ting bedre.
Han la om kosten og det gikk ikke så veldig lang tid før ting bedret seg.
Pepsi max og andre ting med kunstig søtningstoff trigger søtbehovet , så du for bare lyst på mer søtt.
Ting ordner seg etter hvert vennen
Ha en fin helg
Stoor klem til deg

Helena R sa...

Hei
Har ikke diabetes selv, men mamma har det. Vet imidlertid at de har noen kokebøker for salg på diabetes.no. Har ikke prøvd de selv, men det kan være verdt en titt.
Lykke til

Silje Kristin sa...

Bra du har funnet ut hva som feiler deg..
blir et nytt liv for deg nå ja, men det klarer du!
Heier på deg Irina :)

God helg!
Klem fra Silje

Trinola sa...

Heisann ! Velkommen etter ;(
Er ikke jordas undergang å få diabetes ,men du merker fort når du holder deg til rett mat .
Baker vanlig ferdigpakker med kornbl.+ litt ekstra kli godt ,og det er jo begrenset inntak av sorten
Ellers tvi tvi man lærer så lenge man lever ;o)

Anonym sa...

Anbefaler Ingers rugbrød, er supre til å oppnå eit stabilt blodsukker. Funlight og farris er kjempegodt, skal du bruke insulin og treng følingmat er det smart å ha singelpakka kjeks i veska. All bakst av fint kveitemjøl sender bl.s. til himmels, pizza og potetgull er vanskeleg å handtere (dessverre) tenker på deg.....

Besta sa...

Godt å få en diagnose. Heldigvis ikke den verste du kunne fått.
Ha en fin kveld.
Klem fra Marilyn

Monicas sa...

Dette fikser du vettu.-...men sikkert ikke noe kjekt å få...æ e og litt sånn brusoman til tider, men prøver å holde meg unna...lykken til....go helg

Stine Elise sa...

Hei Irina!

Jeg har fulgt med en stund, du virker så sprudlende!

Når jeg gikk gravid fikk jeg også svangerskapsdiabetes som jeg klarte å kost-kontrollere, og da var det 6 små måltider hver dag, null godis hver dag i tre mnd'er og det var utrolig tungt der og da, og ikke minst når jeg var høygravid når jeg mest lyst til å gafle i meg masse kake. JA, jeg ELSKER kake :)

Nå er det 7 mnd siden jeg fødte, og lever ENDA slik! Det går bra! Jeg har endret livsstilen VELDIG, og jeg levde absolutt ikke sunt før. Sluttet med pepsi max har jeg også. Du kan jo drikke det med diabetes 2, det er kanskje ikke så sunt for kroppen hvis man vil være sunn innvendig.

Jeg kan endel om diabetes 2 typen, men skal jeg skrive alt jeg vet blir det en 20-siders stil!

Ønsker deg ihvertfall MYE lykke til, du klarer dette. Du vil merke godt at energien kommer sakte tilbak når du begynner å spise sunnere! Når det begynner å gå på helsa laus, så MÅ man gjøre endring, ingen utvei!

Klem

Anonym sa...

Kjære Irina:-)
Hadde egentlig "tatt " fri fra blogging ikveld ,men må svare deg!
Dette fikser du- nå vet du hva det er!!
Pappa har det også , og har lagt om livsstilen heelt- og vet du hva?
Han sier selv at han aldri har hatt det så bra!
(Han lever strengt og har vært veldig flink gjennom to år nå)
Uansett- lykke til,for jeg tror kanskje det er en smule tøffere for deg,
- enn for meg som ikke har det...
God helgeklem fra meg, Hege.

Pink Lady sa...

Hei!

Ingenting er vel bedre enn når man finner ut av hva det er og en måte å behandle det på.

Jeg har selv et familiemedlem med diabetes type 2, hvor alt reguleres med kosthold. Det går veldig bra. Kostholdet har blitt lagt om og det fungerer veldig bra. Kjipt ved jul og andre kaloririke anledninger.

Anbefaler deg å låne eller kjøpe noen inspirerende kokebøker tilpasset det kostholdet du trenger. Det gir inspirasjon og gode ideer:)

Klem Pink Lady

Tone sa...

Uff, ikke hyggelig beskjed å få, men ikke den verste heller. Er overbevist om at du takler dette også, virker som du er en surviver!! Klem :-)

Maria sa...

Hej Irina.

Det er jo mindst 100 år eller noget siden jeg sidst har kommenteret her ved dig, men jeg har kigget med i det skjulte...:-)

Diabetes 2 er en "simpel" diagnose, forstået på den måde at det går at leve med det, og faktisk også at helbrede det gennem kost og motion.
Du spørger efter opskrift på brød. Der kan jeg bare anbefale som andre kommentatorer her. Spis rugbrød som vi danskere gør. Altså MASSER af kærner og grove melsorter. Solsikkekærner gør gerne brødet mere saftigt, men ikke for mange af dem heller, da de er fede. Reven gulerod i brødet er også rigtig godt. Både for saftigheden, for smagen, og for fordøjelsen. Du kan jo eventuelt lave brød der langtidshæver natten over i køleskab. Det gør brødet mere lækkert i konsistensen, og melets gluten udvikler sig bedst på denne måde. Sig fra om du trænger opskrift eller fremgangsmåde på koldhævning og bagning af brød på denne måde.
Generelt ang brød, så forsøg at kvitte dig mest muligt med hvidt mel, og få de grove kornsorter ind i stedet. Pizzabund går f.eks udmærket at bage med grahams / grovbakst mel :-)

Jeg vil foreslå dig, at få en aftale med en diætist, for at få en god start på din diabeteskost, og nogle gode tips og råd. Faktisk er diabeteskost jo den måde vi alle burde spise på, det er så meget sundere og godt for kroppen.
Lykke til med det.

Klem Maria.

edda sa...

God kveld Irina...
Det er desverre en av de største livstilsykdommen i vår tid.....men det går an og holde i sjakk....men det beste for deg er vel at du har fått en diagnose....og nå vet hvorfor formen har vært så dårlig....dette greier du fint og håndtere....men gå til en kostveileder og få satt opp hva og hvor mye du skal spise om dagen....
Ha ellers en fin kveld..
klemmer fra edda

Trultemor sa...

Det er ofte en lettelse å få vite hva som feiler en, så lenge det ikke er noe alvorlig. Og du tar jo beskjeden pg utfordringen på en bra måte:))
Må man så må man, og det er det ganske greit å forholde seg til, et spark bak til en sunnere livssttil:)
Lykke til!

Havets Datter sa...

Æsjda... så kjedelig! Men bra du ikke ser mørkt på det! Sant nok - det kunne jo vært værre. Har absolutt ingen peiling på dette, men ønsker deg masse lykke til ;)

Klem!!

Anonym sa...

Godt å høre at du har fått svar på hva som står på! Og tross at går du en ny å lysere tid i møte nå! Energien kommer nok fort tilbake,nå som du vet hva som er i gjerdet! Ønsker deg lykketil:) Og god helg:)

Klemmer fra Berit

Elin sa...

Så bra du fikk svar på hva som feilte deg så raskt. Som mange her sier er det ikke den værste sykdommen å få. En fordel med den er jo at man mer eller mindre blir tvungen til å leve sundt og legge om livsstilen og det er jo ikke så gæli da !

Lykke til ! ... og god helg !

minishabby sa...

Huff da vennen. Særlig hyggelig beskjed var det jo ikke, men som sagt over her, heller ikke den verste å få. Mange som fungerer helt fint med diagnosen. Og med den sykdommen så må man jo ta tak i seg selv.
Stå på, dette klarer du bra. Har ingen oppskrifter til deg, men Ingers rugbrød og dansk rugbrød er bra saker for deg. Og ikke glem at du må være forsiktig med frukt også. Mye druesukker vet du. Kollegaen som sitter ved siden av meg har diabetes så jeg hører masse på henne om dagene.
Håper du får en fin helg.
Klem fra meg!

Lunalu sa...

Hei Irina! Snubla over bloggen din, og synes den er så koselig, håper det er greit at jeg linker den! Så fine bilder fra hjemmet ditt, du har det virkelig fint. Nydelige stilleben, lysekroner, speil og møbler. Og kosekroken....fantastisk! Så mye inspirasjon å finne inne hos deg!
Leste at du har fått diabetes 2, jeg skal ikke skrive så mye om det, for jeg kan svært lite. Men jeg ønsker deg i allfall god bedring, og at du når målene dine, slik at du blir frisk og rask igjen!!!
Go lørdag til deg, klem fra Lunalu

-Ultima-Thule- sa...

Så godt å høre at du har funnet ut hva det er, var veeeldig bekymret her en stund for deg. Med alle fallene og slikt.

Sykehuset kan hjelpe deg, det er sikkert en av grunnene til at du skal innom der i neste uke?
Hvis ikke så be om å få time hos en ernæringsfysiolog, de jobber med å hjelpe mennesker med sykdommer som på ulike måter er relatert til kostholdet.

*Stå på dette klarer du klem*
-Kamilla-

Tovepia sa...

Godt å få en diagnose, tross alt. Da er det bare å følge legens råd, det tror jeg er viktig!
Det blir sikkert ikke enkelt, men ønsker deg lykke til.
Ei riktig god helg til deg;)

Lindas hus sa...

Så leit Irina! Men allikevel må det være godt å få vite hva som feiler deg! Og så endelig en diagnose på at det er faktisk en grunn til at du har vært tom på energi! Ønsker deg en kjempe fin helg og lykke til i uken! Stor klem fra meg!

Ragna sa...

Mammaen min har diabetes 2. Heldigvis er hun glad i å lage mat, så hun synes det er artig å prøve nye oppskrifter med matvarer som er bra for henne :-) Jeg foreslår å investere i en lekker kokebok med mat som passer for deg!

Kristine sa...

Hei Irina :-)

beklager litt seint svar ang loppemarked...har ikke vært på blogg siden igår ettermiddag.. Fant du noen loppis da? Jeg vet det var på Hjellen gård (Leinstrand), et på Melhus, et på Nardo og så var det et lite et i brattørveita, mi lille gate...hehe. Men det hjelper jo lite at jeg lister opp disse nå..eller, du kan jo ta en tur i morgen ;-) prøv www.roteloftet.no, har ikke vært der selv, men jeg fikk tips om den siden idag! Selv var jeg en tur innom det lille loppemarkedet i brattørveita, men kjenner at jeg ikke helt er i loppis-humør denne helga selv, så blir ingen skattejakt på meg!

Super innstilling du har til diabetes 2 da! Helst sikker på at det der kommer til å gå greit. Og som du selv sier, det er jo en flott anledning til å virkelig legge om livsstilen, må man så må man ;-D
Håper du får en fin-fin helg!! klemmer

Bird sa...

fint å høre at du har funnet ut av ting....håper det går bra;)

A taste of F,s world sa...

er det noen som klarer det så er det du , det du spurte om står på andre bloggen og du kommer inn vi innlegget .

Og ikke lett brus det er gift...

kari - carpe diem sa...

Oi...men av og til er det bedre å finne en knagg å henge ting på, enne å famle rundt i uvisset og bare være syk uten å vite hvorfor.
Klem til deg, en sukkerfri en :-)

M sa...

Stakkars deg!!
Håper det går bra, det blir sikkert en utfordring,stor klem,M

sigrid sa...

Lykke til!
klem

Tina sa...

Lykke til Irina, må si du er ei tøffa å da, stå på du. Dette fikser du LÆTT! Klæm:)

lillemy sa...

Hei Irina..

Må du ta insulin, eller holder det med tabletter? Det hender jo det holder på dia2.

Vær flink til å ta blodprøver, så får du tatt både opp og ned turer.

Du finner mye bra info på diabetes.no og på accu-chek.no

Ha alltid med deg noe søtt, sukkerbiter er praktisk, de tåler både kulde og varme, og de virker raskt hvis blodsukkeret blir for lavt. Og gi beskjed til de rundt deg slik at de vet hva de kan gjøre hvis du har for lavt blodsukker.

Blodsukkeret faller ofte ved fysiske anstrengelser, så vær forsiktig.

Klem fra ei som ikke har det selv, men som lever med det hver dag.

Magny sa...

...men så trasig...!!!
selv om eg vet at dette fikser du,-så må eg få si at dette var unødvendig,- du kunne slupppet dette..!!

men lykke til , opp med hodet, rak i ryggen, tunga midt i munnen...
klemmer....

Toril (foreldremanualen) sa...

Lykke til med livstilsendringen - det klarer du fint :-)

Life of Vilhelmsen sa...

lykke til så masse! du har rett instilling og kommer til å klare det kjempe fint.

lykke til med den strikte lifsstilen! you can do it:)

Kari sa...

Ja...... Hva kan jeg si...... Ikke at du klarer dette i alle fall.... For du har jo ganske enkelt ikke noe valg!
Men jeg syns det er flott at du har kommet deg til legen, og jeg er glad på dine vegne at du ikke skadet deg på veien dit, for jeg tror du har balansert litt på linjen med helsen i det siste. Ingen er nok mere klar over det enn du selv, men det er vanskelig å innrømme at man selv er syk!
Nå er det imidlertid gjort, dvs: Valget er over - bokstavelig talt - og du må leve med valgresultatene fremover.
Jeg ønsker deg all mulig lykke i hverdagen, i fremtiden og med utfordringene.
Og jeg har verdens beste oppskrift på hjemmelagde knekkebrød som du bare "smører" utover stekebrettene, så send meg en pip om du vil ha den.

Vakre og varme tanker fra K@ri*

Black Feathers sa...

Oj, ja men så godt at de fant ut hva det var. Det er jo hjelp å få og de sier visst at det fort går rutine i det.
Ikke bare lett å skifte kosthold og endre livsstil, men hvis du går inn for det, så er jeg sikker på at du klarer det ;)

Ha en fin dag ;)

Ingunn sa...

Ønsker deg lykke til og ser at du er motivert.

Varm klem fra ingunn :)

Anonym sa...

Hei!
Ser at du må til og legge om kosten din!
Eg lagar noko som heiter polarbrød!
399 gr. cottage cheese
160 gr. revet ost
6 egg
1 ts. salt
3 dl kruska kli
6 ss sesamfrø
6 ss solsikkefrø
6 ss linfrø
3 ts Johanneskjernemjøl(helsekost)
dette er stivelse,-jo meir, - dess fastare deig
Pisk saman eggekvite og saltet med gaffel
Cottage cheese og eggeplomme blandast med stavmixar
Bland så i alle ingrediensane og vend det i eggekviten.
Legg klattar på bakebrettet med skei,- ca 18 stk
175 gr. i ca 28 min (midt i ovnen)
Kjempegod og god for helsa!!!
Lukke til!
Sunnmøring

Anonym sa...

Hei!
Ser at eg har skreve ein feil:
skal vere
300 gr. cottage cheese og ikkje 399

LoneK sa...

Hei Irina, bra du har fått en diagnose, for å gå slik og hangle det er ikke noe trivelig!

Lykke til med omleggingen av livsstil og kost, vi blogges.

Klæm fra LoneK

edda sa...

Hei:)
Lurer bare på hvordan det går med deg....jeg skjønner at det ikke er så lett....men savner deg....
Men uansett så skal du ta vare på deg selv først....
Stooor klem fra edda...

-Ultima-Thule- sa...

Hei Irina!
Stikker innom på siden din for å se hvordan det går, men det var stilt og lite nytt. Har du det bra?

Har du snakket noe mer med mekonomen? trenger en gull spray... Skal til Tromsø i helgen, og skal da titte og se hva jeg finner hos Biltema. Har du sett der om de kan ha en bra en?

Uansett så må du ta vare på deg selv, slappe av, nyte livet og konsentrer deg om å få sykdommen under kontroll.

*Omsorgsklem*
-Kamilla-

Linda sa...

Hei Irina, så kjedelig å få en slik diagnose!
Men aldri så gæli at det ikke er godt for noe ;O)
Det kan være tøft å legge om livsstilen sin, men du fikk no deg et spark bak no da.
Dette klarer du Irina!
Jeg vet at dette ikke er lett, jeg er en på og av person selv.
Men nå har jeg vært av rimelig lenge, dvs at her trengs det også full skjerpings!
Leter bare etter motivasjonen ;O)
Kanskje lager jeg meg en lukket blogg som jeg kan bruke for å inspirere meg sev....

Håper du er godt i gang!
Det er ikke så ille når en først er i gang ;O)

Ønsker deg en flott høsthelg!
Klem til deg.

Anonym sa...

Stakk bare innom for å ønske deg en fin helg:-)
Håper det har gått bra med deg i denne uken som har vært...
Stoor klem til deg,Hege.

Lycheli sa...

Hei Irina, så godt å lese dette innlegget og se at du har fått noen svar:) Man kan jo ikke gjøre noe med det man ikke vet, men for en sjanse å få informasjon som faktisk gir deg kontroll over tilværelsen din! Jeg har vært der og jobber meg fortsatt inn i en mer gunstig livsstil - du har mailadressen min om du ønsker å vite litt om min prosess;) Jeg har valgt å se min egen situasjon som en gave, så er det bare å finne ut hvordan man skal bruke den riktig - ser ut som du har samme innstilling...

Må også takke for en fantastisk kommentar inne hos meg, gjett om den varmet:) Jeg er like begeistret for din blogg og håper at det du går igjennom nå gir deg mot og overskudd til å fortsette å inspirere over nettet om det er det du fortsatt vil:)

Takk for en flott blogg, med mye nærhet, vi trenger det i bloglandia synes jeg:)

Klem Lycheli

Living White sa...

Jeg tenker som så, jeg er glad for å vite hva det er som feiler meg om det skulle være noe. Værste sort er jo å føle seg dårlig å ingen finner ut av noen ting å det ikke er hjelp å få. Så trøsta her får være at du nå vet hva det er, å da går det rette veien:)

Du? Det teppet det kostet 399,- så derfor kjøpte jeg det. Jeg tok meg ikke råd til de svindyre jeg tidligere har sett, så løp og kjøøøp

Living White sa...

Jeg tenker som så, jeg er glad for å vite hva det er som feiler meg om det skulle være noe. Værste sort er jo å føle seg dårlig å ingen finner ut av noen ting å det ikke er hjelp å få. Så trøsta her får være at du nå vet hva det er, å da går det rette veien:)

Du? Det teppet det kostet 399,- så derfor kjøpte jeg det. Jeg tok meg ikke råd til de svindyre jeg tidligere har sett, så løp og kjøøøp

Fairy sa...

Du er et fantastiskt positivt og flott menneske. Vil bare si at jeg beundrer holdningen og pågangsmotet du legger for dagen. Klem fra Heidi.

Frøken Fryd sa...

Selv om det e en vond diagnose, må det være godt å vite koffer du har slitt sånn. Stå på videre. Glæde mæ til å følge dæ videre.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

online